Tosya’nın değil Türkiye genelinde tüm il ve ilçelerde yaşanan sokak hayvanları sorunu dün Belediye’nin yaptırdığı hayvan barınağında bugün çözüm odaklı yetkilileri bir araya getirdi. Hayvanların Yaşam Hakkı Konfederasyonu 2. Başkanı Haydar Özkan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Çakar, Tosya Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefi Derya Kayacı, Belediye Veterineri, Belediye Sokak
Hayvanları Tedavi ve Karantina Merkezi sorumluları ile hayvan severler ile birlikte barınakta incelemelerde bulunuldu.
Barınakta oluşturulan bölmelere 4-5 köpeğin bir arada tutulmasının hayvanların sağlığı için uygunsuz olduğunu ifade eden Konfederasyon 2. Başkanı Haydar Özkan, barınak dışında yaptığı değerlendirmede;
“Şimdi burada konuyla ilgili devlet temsilcileri ile birlikteyiz. Dediğim gibi bu sorun Tosya’nın sorunu değil. Amacımız bu hayvanları sağlıklı ortamda bakımlarını ve yiyecek ihtiyaçlarını halkımızla
birlikte gidermek ve doğa ile kucaklaştırmak” dedi.
Özkan, açıklamasını şöyle sürdürdü; “2004 yılında 199 sayılı bir kanun çıktı. Hayvanları Koruma Kanunu. Kanunun amacı hayvanların kısırlaştırılmasına yönelikti ama Türkiye’de hiçbir belediye düzenli bir şekilde kısırlaştırma yapmadığı gibi 1389 belediyenin 1100’ünde veteriner hekim dahi yok. Buradaki sıkıntının özü; Türkiye’deki belediyelerin kanunun kendilerine vermiş olduğu görevi yapmamasına dair. Şayet Türkiye genelinde belediyeler kendine verilmiş görevi yapsaydı, bugün burada bu kadar hayvan olmazdı. Bir belediye kısırlaştırıyor, diğer belediye alıyor oraya atıyor o ona o ona derken çözümü sadece buralardan alıp başka ilçelere atmakta bulundu. Burada derken bu belediyeyi kastetmiyorum. Türkiye’nin İstanbul Ankara gibi büyük şehirlerin 1 milyon nüfuslu ilçeleri dahi buradan alıyor oraya atıyor, çözüm bu değildi.
Çözüm tamamen kısırlaştırmaydı. Hiçbir belediye düzenli bir şekilde bu kısırlaştırmayı yapmadı. Buradaki sıkıntı ise şehirden saldırgan diye, alfa diye nitelendirilen sekiz hayvanımızın buradan
alınıp iki aya yakındır burada bize göre hapsedilmesi, belediyeye göre tutulması çözümü için şuan buraya geldik. İnşallah diyorum Sayın Tarım Orman müdürümüz Sayın Doğa Koruma Milli Parklar Şefimiz belediye yetkilileri ile birlikte tanzim edilerek bu sekiz hayvan gönüllülerimiz, belediye ve devletin kurumları ile istişare edilerek çözüme kavuşacak Bu sekiz hayvan gönüllünün nezaretinde belediye ile birlikte uygun yerlere bırakılacak. Burada üç tanesinin tedavisi devam ediyor. Tedavisi bitimine müteakipte onların çözümüne bakılacak. Kanunun ön gördüğü şekilde yapılıyor. Bundan sonra da kısırlaştırma düzeni şuan kısırlaştırılmış ve nekahet dönemi geçiren hayvanlar var burada. Nekahet dönemini geçiren hayvanların sayısı oldukça fazla. Burada küçücük 1,5×1,5m2 yerlere 4-5 hayvan konulmuş. Kesinlikle uygun değil. Bu hayvanlar buradan gittikten sonra hatta bir tanesinin yerini yanımızda değiştirdiler, diğerlerinin de yerleri genişletilecek yoksa bu şekilde tutulduğu anda ölüm kampı olmanın ötesine geçmez. Madem burada arkadaşlarımız çalışıyor, gönüllülerimiz burada, kurumlar burada, belediyedeki arkadaşlar kendilerine verilen imkanlar doğrultusunda kendilerine bu kadar imkan vermişler buraya kurmuşlar bunların yerlerinin açılması için tutanak tanzim edildi. Ona göre bu doğrultuda çalışmaya devam edecekler.
Birlikte hareket edildiği sürece sıkıntı olmaz, birlikte hareket edildiği sürece belediye şayet şehirden kısırlaştırma için bir hayvan alacaksa bu hayvanı o bölgede besleme yapan arkadaşlarla
biz bu hayvanları kısırlaştıracağız diye alırlarsa kısırlaştırma bitimine müteakip bugün olduğu gibi gönüllü nezaretinde bırakılırsa problem olmaz, Ama belediyeler hayvanları alır ama şuan burada kısırlaşmış ve nekahet dönemini bekleyen on günlük hayvanlar var. Bu hayvanları şayet belediye gönüllülerle birlikte uygun yerlere bırakmaz nereye bırakır o zaman kafalarda soru işareti oluşur Attı demiyorum atar da demiyor. Ama acaba hangi şehre attı bunu önlemenin en güzel yolu da hazır. Gönüllüler belediyelerin ücretsiz çalışanlarıdır, hiçbir ücret talep etmezler, belediyeden hayvan almaya geldiklerinde şu hayvanı alamıyoruz dedikleri zaman gönüllü tutar verir. Kısırlaştırın bunu kontrolsüz üremesin der” dedi. Konfederasyon 2. Başkanı Haydar Özkan, hep birlikte gönüllülerle, sizlerle süreci hep birlikte takip edeceklerini belirterek, konuyla ilgili Kaymakam bey ve belediye başkanı ile de bir görüşme yapacağını belirtti.
Yorum yazarak Haber37 Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haber37 hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haber37 editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haber37 değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Haber37 Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haber37 hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haber37 editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haber37 değil haberi geçen ajanstır.