Yıllardır sanatı ahşaba işliyor
Kastamonu’nun Tosya ilçesinde yaşayan Bayram Peker, 44 yıldır ahşap işiyle uğraşıyor.
1966 yılında Tosya’da doğan, evli ve 1 çocuk babası olan Peker ortaokul, lise ve üniversite eğitimini dışarıdan bitirip imam oldu. Sonrasında bir yıl imamlık mesleğini yaptı.
Ahşap sektörüne küçük yaşlarda başlayan Peker, yaz tatillerinde çıraklık yaparak mesleğe adım attı. Hazır kapı-pencere yaparken dert sahibi olmaktan sıkıldı ve Zonguldak – Devrek’te askerlik yaparken öğrendiği oyma sanatını icra etmeye başladı. 10 yıldır camii vb. yerler için el oyması yapıyor. Eserlerinde Selçuklu ve Osmanlı’ya ait motifleri işliyor ve aynı zamanda kendi hayal gücünü de ortaya koyuyor.
Kaybolmaya yüz tutmuş oymacılık mesleğini ayakta tutmaya çalışan Peker, 81 ilin 76’sını gezdim çok şey gördüm kendime birçok şey kattım. Türkiye çapında 1000-2000 müşteri ve dostum var.
Edirne Hz. Mevlana Camii, Tekirdağ Ravza Camii, İstanbul Hz. Yahya Camii, Giresun Abdülkadir Geylani Cami, Ilgaz Cendere Hacı Hafız Ahmet Efendi Camii ve Tosya’da ki bir çok camiye hizmet verdim.
İcra ettiği ahşap sanatını gelecek nesillere aktarmak için çıraklık eğitimi vermek istedi ve birçok yere bu konuda başvurdu. İlçede bulunan halk eğitim merkezinde kurs açma girişiminde bulunduğunu fakat yeterli talep olmadığını ve çabasının sonuçsuz kaldığını ifade etti.
İlçemizde birkaç kişinin yaptığı bu mesleği kendisinin daha kapsamlı yaptığını dile getiren Bayram Peker, “Ağacı ham haliyle alıyorum işliyorum camiye veya çeşitli mekanlara el oyması ürünler yapıp baştan sona montajını yapıyorum” dedi.
Ahşap oyma ustası olan Bayram Peker, ölmek üzere olan mesleğini genç nesillere aktarmak istiyor. İşi öğrenmek isteyen herkese kapısının açık olduğunu belirtti.
>>Esra BACAK
Ata yadigarı el oymacılıgınıgünümüzdede devam ettiren bundan sonraki nesillere emanet bırakacagımız bu sanatı icra eden ustamıza öncelikle çok teşekkür ediyorum ALLAH emegini zayi etmesin.TOSYA mızın degerli büyükleri inşaallah ustamızı yalnız bırakmazlar.